18,7 δισ. ευρώ πόνταραν οι Έλληνες το 2021!

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής παρουσίασε  ο Πρόεδρος της ΕΕΕΠ, Δημήτρης Ντζανάτος, τις Εκθέσεις Πεπραγμένων για το 2019 και το 2020, που είχαν διαβιβαστεί τον Μάρτιο του 2021.

Στο πλαίσιο της ακρόασης του κ. Ντζανάτου, εκτός από τα πεπραγμένα της προηγούμενης διετίας, έγινε παρουσίαση των δράσεων αλλά και των εκτιμήσεων της Επιτροπής για την πορεία των δραστηριοτήτων των τυχερών παιχνιδιών το 2021, βάσει της οποίας προκύπτει πως η αγορά κινήθηκε πέρυσι ανοδικά σε σχέση με το 2020, έχοντας ως αιχμή τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Σύμφωνα με την παρουσίαση (Εκθέσεις Πεπραγμένων ετών 2019 και 2020, Αναφορές σε δράσεις του 2021 – Στόχοι για υλοποίηση) που κατατέθηκε κατά τη σημερινή ακρόαση του Προέδρου της ΕΕΕΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η εκτίμηση της Επιτροπής Παιγνίων τοποθετεί τα ακαθάριστα έσοδα (σ.σ. GGR, το «μικτό κέρδος», δηλαδή το ποσό που εισπράττουν οι εταιρείες αν αφαιρεθούν τα ποσά που διανέμονται στους παίκτες) για το σύνολο των επίγειων και διαδικτυακών δραστηριοτήτων στα 1,77 δισ. ευρώ για το 2021, αύξηση 9,25% σε σχέση με το 2020.

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης πως η πανδημία λειτούργησε καταλυτικά για την αλλαγή των τάσεων στην εγχώρια αγορά παιγνίων, με τις δραστηριότητες μέσω διαδικτύου να εμφανίζουν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, μέσω της διαδικασίας αδειοδοτήσεων που ολοκλήρωσε επιτυχώς η ΕΕΕΠ, ξεκίνησαν να αποτυπώνονται ρεαλιστικά τα οικονομικά μεγέθη των παρόχων που δραστηριοποιούνται στην online αγορά.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από την παρουσίαση, η εκτίμηση για το συνολικό GGR (Ακαθάριστα Έσοδα Τυχερών Παιγνίων – Gross Gaming Revenue) της αγοράς (επίγειες και online δραστηριότητες) τοποθετεί τον πήχη στα 1,77 δισ. ευρώ για το 2021, έναντι 1,62 δισ. ευρώ το 2020 μια αύξηση 9,25%. Εξ αυτών, το GGR των διαδικτυακών παιχνιδιών τοποθετείται στα 718 εκατ. ευρώ, έναντι 588 εκατ. ευρώ το 2020, αύξηση 22%. Αντίστοιχα, τα επίγεια τυχερά παιχνίδια εκτιμάται από την ΕΕΕΠ πως κατέγραψαν ακαθάριστα έσοδα στα επίπεδα του 1,052 δισ. ευρώ, έναντι 1,035 δισ. ευρώ το 2021, αύξηση 1,64%. Στην παρουσίαση αναφέρεται πως τα στοιχεία για το 2021 είναι μη οριστικά και προκύπτουν από την εκτίμηση των υπηρεσιών της ΕΕΕΠ.

Σε επίπεδα κύκλου εργασιών (το συνολικό χρηματικό ποσό, δηλαδή, που ποντάρουν οι παίκτες στα τυχερά παίγνια), το 2021 στην Ελλάδα είχαμε πονταρίσματα που εκτιμάται πως ξεπέρασαν τα 18,7 δισ. ευρώ, έναντι 16 δισ. ευρώ το 2020, με την επίδοση της περασμένης χρονιάς να είναι η καλύτερη ιστορικά. Στην παρουσίαση αναφέρεται πως τα ποσά του 2021 για ΟΠΑΠ, Λαχεία, Ιππόδρομο και Διαδικτυακά προέκυψαν με υπολογισμό με βάση τη σχέση κύκλου εργασιών και GGR που διαμορφώθηκε το 2020 και κατά συνέπεια τα τελικά ποσά μπορεί να εμφανιστούν σημαντικά διαφοροποιημένα.

Ωστόσο, η τάση είναι σαφέστατα ανοδική και αποτυπώνει την ανάκαμψη της αγοράς μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, τη στροφή προς τα online παιχνίδια αλλά και την πληρέστερη αποτύπωση των μεγεθών των online παρόχων και, γενικότερα, τις αντίρροπες δυνάμεις που καταγράφονται στο μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της αγοράς τυχερών παιγνίων.

 

Latest from Blog