4 επαγγέλματα με μέλλον: Από ποιες σπουδές μπορώ να ξεκινήσω στην Ελλάδα

08/05/2024

Οι απαιτήσεις στον κόσμο της εργασίας αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς, αντανακλώντας τις συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση έχει επιταχύνει την γέννηση και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι οποίες θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, ενώ παράλληλα η ζήτηση για πράσινες θέσεις εργασίας αυξάνεται.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες οι επενδύσεις σε τομείς όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η πράσινη ενέργεια αναμένεται να έχουν θετικές επιπτώσεις στη δημιουργία θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται 4 επαγγέλματα με μέλλον και οι συναφείς προπτυχιακές σπουδές στη χώρα μας.

1. Αναλυτές Βιωσιμότητας (Sustainability Analysts)

Οι Αναλυτές Βιωσιμότητας αξιοποιούν και αναλύουν πληθώρα δεδομένων και αξιολογούν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Εργάζονται για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση βιώσιμων πρακτικών και πολιτικών σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η βιομηχανία κ.λπ. και παρακολουθούν την εφαρμογή των βιώσιμων στρατηγικών καθώς και την απόδοση των οργανισμών σε θέματα βιωσιμότητας.

Ενδεικτικές Σπουδές: Οικονομικών Επιστημών, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πολιτικών Επιστημών, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Περιβάλλοντος, Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης, Στατιστικής, Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών κ.ά..

2. Αναλυτές Ασφάλειας Πληροφοριών (Information Security Analysts)

Οι Αναλυτές Ασφάλειας Πληροφοριών προστατεύουν τις πληροφορίες, τις βάσεις δεδομένων και τα δίκτυα μίας επιχείρησης από παραβιάσεις δεδομένων και κυβερνοεπιθέσεις, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας στρατηγικές ασφαλείας για την προστασία των πληροφοριακών συστημάτων. Ακόμη, εγκαθιστούν και διαχειρίζονται λογισμικά και εργαλεία ασφαλείας, όπως συστήματα ανίχνευσης κυβερνοεπιθέσεων και προγράμματα προστασίας από ιούς. Οι συγκεκριμένοι ειδικοί αποδεικνύονται αναγκαίοι σε όλες τις εταιρείες που διατηρούν ευαίσθητα δεδομένα και πληροφορίες (τόσο προσωπικά δεδομένα εργαζομένων και πελατών όσο και εταιρικά), αλλά και σε κυβερνήσεις κρατών.

Ενδεικτικές Σπουδές: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Επιστήμη Υπολογιστών, Μαθηματικών, Στατιστικής, κ.ά..

3. Ειδικοί Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης (AI and Machine Learning Specialists)

Οι Ειδικοί σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση (AI and Machine Learning Specialists) ασχολούνται με την δημιουργία και την εφαρμογή τεχνολογιών που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση. Αναπτύσσουν μοντέλα Μηχανικής Μάθησης, λογισμικά και εφαρμογές που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων (όπως αυτόματη αναγνώριση και επεξεργασία φυσικής γλώσσας κ.λπ.) και βελτιστοποιούν ήδη υπάρχοντες αλγορίθμους μηχανικής μάθησης με σκοπό την καλύτερη απόδοση συγκεκριμένων εφαρμογών. Μάλιστα, οι εν λόγω ειδικοί μπορούν να εφαρμόσουν τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης σε διαφορετικούς τομείς, όπως η ρομποτική, η υγεία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η αυτοκινητοβιομηχανία κ.λπ..

Ενδεικτικές Σπουδές: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Επιστήμης Υπολογιστών, Μαθηματικών κ.ά..

4. Υπεύθυνοι Επιλογής Προσωπικού (Human Resources και Talent Acquisition roles)

Οι επαγγελματίες αυτοί συνεργάζονται με ανώτερα στελέχη για να καθορίσουν τις ανάγκες προσωπικού του οργανισμού και τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας, συντάσσουν και δημοσιεύουν νέες αγγελίες θέσεων εργασίας σε πλατφόρμες και ιστοσελίδες και προσελκύουν υποψηφίους. Επιπλέον, αξιολογούν αιτήσεις, βιογραφικά σημειώματα και συνοδευτικές επιστολές και κάνουν συνεντεύξεις για να αξιολογήσουν τις δεξιότητες, την εμπειρία και την επάρκειά υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας. Μάλιστα, στον συγκεκριμένο τομέα υπάγεται και ένας εξειδικευμένος ρόλος, ο οποίος αφορά στην Επιλογή Προσωπικού με εξειδίκευση και εμπειρία στην Πληροφορική (Information Technology Recruitment) και περιλαμβάνει την αναζήτηση, την αξιολόγηση και την πρόσληψη επαγγελματιών με τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες που θα εργαστούν σε εξειδικευμένες θέσεις που αφορούν στον τομέα της πληροφορικής.

Ενδεικτικές Σπουδές: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ψυχολογίας, Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ κ.ά..

 

Επεξεργασία – Επιμέλεια:

Βασιλική Κουτρούμπα, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας LABORA.

Θεόδωρος Καλαϊτζίδης, Πρόεδρος Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ – AFTER SCHOOL –
Μαθηματικός,
www.diakrotima.gr

 

To άρθρο 4 επαγγέλματα με μέλλον: Από ποιες σπουδές μπορώ να ξεκινήσω στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

«Μπορώ να ικανοποιήσω τρεις άντρες ταυτόχρονα»

Τετ α τετ Νίκου – Σωτηρίας στο κόκκινο δωμάτιο – «Μπορώ να ικανοποιήσω τρεις άντρες ταυτόχρονα σε όλους τους τομείς». Ειπώθηκαν πολλά στα πέντε λεπτά που μίλησαν στο κόκκινο δωμάτιο Νίκος και Σωτηρία.…

Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Η βόλτα με τον γιο του στα στενά της Σχοινούσας

Τη Σχοινούσα επέλεξε για τις καλοκαιρινές του διακοπές, ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος. Ο πασίγνωστος σεφ και παρουσιαστής, Λεωνίδας Κουτσόπουλος, φρόντισε να ενημερώσει τους ακόλουθούς του στο Instagram ότι βρίσκεται στη Σχοινούσα με τον γιο του, Κίμωνα. Ο μπαμπάς ανέλαβε «δράση» και ανέβασε φωτογραφία τον γιο του από τη νυχτερινή τους έξοδο.…

Αποκαταστάθηκαν τα δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ μεταξύ Ακράτας και Αιγίου – Είχαν σταματήσει λόγω διακοπής ρεύματος

Στην αναστολή των δρομολογίων του τρένου στο τμήμα Ακράτας – Αιγίου προχώρησε προσωρινά ο ΟΣΕ καθώς στο σημείο σημειώθηκε διακοπή ρεύματος. Η κυκλοφορία των τρένων σταμάτησε για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τον ΟΣΕ, στο τμήμα μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Ακράτας – Αιγίου, λόγω διακοπής ρεύματος. Λόγω της διακοπής ρεύματος τέθηκαν…

Φωτιά στη Δράμα: Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

Σε συναγερμό βρίσκεται από την Τετάρτη (17.7.2024) η Πυροσβεστική στη Δράμα, καθώς μαίνεται ακόμη η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε δύσβατο σημείο. Η φωτιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή Σίτνα της Δράμας και καίει σε δάσος στην περιοχή. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και…

Euronews: Ελευθερώνονται οι παραλίες στην Ελλάδα από ομπρέλες και ξαπλώστρες με «όπλα» τα drones και το MyCoast

Την αποτελεσματικότητα των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την παράνομη τοποθέτηση ομπρελών και τραπεζοκαθισμάτων στις ελληνικές παραλίες προβάλλει το ευρωπαϊκό δίκτυο Euronews, τονίζοντας ότι οι νέοι κανόνες σε συνδυασμό με τη χρήση drones και της ψηφιακής εφαρμογής καταγγελιών MyCoast έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση, σε μεγάλο βαθμό, του…