Χάρτινα καλαμάκια: Προειδοποιήσεις από Ολλανδία και Φινλανδία για ύπαρξη κινδύνου πνιγμού

Έντονες είναι οι αντιδράσεις κόσμου από την χρήση χάρτινων καλαμακίων, αντί των πλαστικών, τα οποία όμως φαίνεται ότι είναι και επικίνδυνα!

Ειδικότερα, οι αρχές ασφάλειας τροφίμων δύο ευρωπαϊκών χωρών, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, έχουν δεχθεί χιλιάδες καταγγελίες για μικρά παιδιά που κινδύνευσαν με πνιγμό.

Παράλληλα, από την εφαρμογή της απαγόρευσης των πλαστικών, πολλές οργανώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους, καθώς τα χάρτινα καλαμάκια είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν.

Όπως λένε, για πολλά άτομα με αναπηρίες δεν είναι ζήτημα πόσο νοιάζονται για τα δελφίνια ή τις θαλάσσιες χελώνες, αλλά μπορεί να είναι θέμα ζωής ή θανάτου, καθώς τα πλαστικά καλαμάκια είναι απαραίτητα εργαλεία για την ενυδάτωση και τη διατροφή τους.

Σύμφωνα με αυτούς που είναι κατά της χρήσης τους, τα χάρτινα καλαμάκια αποσυντίθενται μετά από μούλιασμα σε υγρά για κάποιο χρονικό διάστημα, γεγονός που τα καθιστά επικίνδυνα για πνιγμό.

Επίσης, και τα άλλα εναλλακτικά των πλαστικών, τα μεταλλικά και γυάλινα καλαμάκια δεν προστατεύουν από τη θερμότητα, ενώ και το μέταλλο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με χημικές ευαισθησίες.

Latest from Blog