Χημικός ευνουχισμός: Τι είναι και πού εφαρμόζεται

Ο χημικός ή φαρμακευτικός ευνουχισμός δεν είναι καινούργιος. Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και κράτη στην Ευρώπη τον έχουν εφαρμόσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Η Καλιφόρνια υιοθέτησε ένα παρόμοιο μέτρο το 1996. Ακολούθησαν η Φλόριντα, η Τζόρτζια και η Λουιζιάνα. Στο Τέξας, προτείνουν στους κρατούμενους ακόμη και τον χειρουργικό ευνουχισμό, στη Ρωσία υπάρχει ποινή χημικού ευνουχισμού για βιαστές κοριτσιών κάτω των 14 ετών. Η Νότια Κορέα ήταν από τις πρώτες χώρες που θέσπισαν νόμο.

Πού εφαρμόζεται ο χημικός ευνουχισμός

-Πολιτείες των ΗΠΑ: Καλιφόρνια, Φλόριντα, Τζόρτζια, Λουϊζιάνα, Τέξας (χειρουργικός)
-Ρωσία (για βιαστές κοριτσιών κάτω των 14 ετών)
-Νότια Κορέα

Στην Ευρώπη, χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Τσεχία, η Εσθονία και η Ουκρανία έχουν θεσμοθετήσει την εφαρμογή του χημικού ευνουχισμού. Στη Γερμανία, η πρακτική του χημικού ευνουχισμού ακολουθείται σε εθελοντική βάση. Στην Αγγλία το 2012 εκατό βρετανοί παιδόφιλοι σε φυλακή του Νότιγχαμ, συναίνεσαν ώστε να υποβληθούν σε χημικό ευνουχισμό.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Χημικός ευνουχισμός: Βέλγιο, Πολωνία, Τσεχία, Εσθονία, Ουκρανία, Γερμανία (εθελοντικά), Αγγλία (2012)

Ο χημικός ευνουχισμός εντούτοις δεν διαρκεί για πάντα αλλά για όσο διάστημα διαρκεί η λήψη φαρμάκων οι γιατροί ξεκαθαρίζουν πως η επιστήμη δεν το προτείνει σήμερα και πως η όποια επιτυχία των φαρμάκων διαρκεί όσο γίνεται η λήψη των φαρμάκων.

«Σήμερα δεν προτείνεται ιατρικά αυτό. Δεν νομιμοποιείται ιατρικά ο χημικός ευνουχισμός, μόνο στις περιπτώσεις του καρκίνου του προστάτη που και αυτό απαγορεύτηκε. Δεν γίνεται πια. Δίνουμε ουσιαστικά αντιανδρογόνα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίδης.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων σε έκθεσή της είχε χαρακτηρίσει το χημικό ευνουχισμό υποτιμητικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Latest from Blog