/

Ελαστικά: Φθηνό ανώνυμο vs Ακριβό επώνυμο

Έρχεται φθινόπωρο και η αλλαγή ελαστικών για κάποιους είναι προ των πυλών. Με τι κριτήρια όμως θα επιλέξεις ελαστικά και τι πρέπει να γνωρίζεις για να μην σε κοροϊδέψει κανένας!

Ετικέτες ελαστικών

Ξεκινάμε με τις ετικέτες που έχουν επάνω τα ελαστικά οι οποίες δείχνουν την απόδοση στο βρεγμένο οδόστρωμα, την κατανάλωση, τον δείκτη θορύβου και διάφορα άλλα στοιχεία. Αναρωτήθηκες ποτέ πως γίνεται τα φθηνά ελαστικά να έχουν ίδια ή και καλύτερα χαρακτηριστικά και βαθμολογία από επώνυμα ακριβότερα; Οι ετικέτες και βέβαια δεν λένε ψέματα αλλά υπάρχει ένα μικρό κενό στην “βαθμολογία” των ελαστικών. Στην ετικέτα δεν αναγράφει πόσο διάστημα διαρκεί αυτή η απόδοση, με αποτέλεσμα το ακριβό με την “χειρότερη” βαθμολογία να έχει καλύτερη απόδοση για μεγαλύτερη διάρκεια από το φθηνό με τις εξαιρετικές βαθμολογίες. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί το ελαστικό είναι φθηνό και δεν είναι μόνο η γόμα και η χάραξη το θέμα που μας ενδιαφέρει. Είναι σε μεγάλο βαθμό η συνολική κατασκευή και η επένδυση που έχει κάνει η εταιρία στην εξέλιξη του προϊόντος της. Για παράδειγμα στο τομέα της χάραξης δεν είναι μόνο το βάθος του πέλματος που βλέπουμε, υπάρχουν και οι μικρές χαράξεις του ελαστικού που του αλλάζουν τελείως τα χαρακτηριστικά της απόδοσης του, το βάθος αυτών αλλά και η παραμόρφωση στις εκάστοτε συνθήκες. Ένα σύνολο λοιπόν από παράγοντες καθορίζει την διάρκεια που το ελαστικό θα σου αποδίδει αυτά που υπόσχεται το ταμπελάκι… Με απλά λόγια, ότι πληρώνεις παίρνεις!

Επιλογή διάστασης

Ένα επίσης σοβαρό θέμα είναι η διάσταση των ελαστικών. Μια λάθος επιλογή έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατανάλωση, τον θόρυβο κύλισης αλλά και την γενική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, ακόμα και στο φρενάρισμα.

Ημερομηνία κατασκευής

Και όμως έχουν και τα ελαστικά ηλικία η οποία τα φθείρει με την πάροδο του χρόνου. Ένα παλιό ελαστικό δεν μπορεί να κρύψει την ηλικία του καθώς αναγράφεται στο προφίλ του με έναν τετραψήφιο κωδικό. Τα δύο πρώτα ψηφία του υποδηλώνουν την εβδομάδα κατασκευής του ελαστικού ενώ τα δυο επόμενα το έτος. Παράδειγμα ένα ελαστικό με DOT 2020 είναι κατασκευασμένο την 20η εβδομάδα του 2020.

Επιλογή σωστού τύπου

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου σου αλλά και τις δικές σου απαιτήσεις πρέπει να επιλέξεις το ιδανικό ελαστικό ώστε να ανταποκρίνεται άριστα στις συνθήκες και τον τρόπο οδήγησης σου.

Latest from Blog