Έτσι αγοράζουν οι influencers τους fake followers

01/10/2022

Όλο το καθεστώς που διέπει την λειτουργία των ιστοσελίδων των followers είναι νομικά, ηθικά, επιχειρηματικά και φορολογικά διάτρητο. Είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει την πλήρη διαστρέβλωση των βασικών δεδομένων λειτουργίας αυτών των ιστοσελίδων όσον αφορά το στοιχείο κλειδί στο οποίο βασίζεται η αξιολόγηση του ίδιου του προϊόντος που προσφέρει ο influencer. Του ίδιου του εαυτού του δηλαδή.

Με λίγα λόγια με απολύτως νομιμοφανή τρόπο λόγω ελλείμματος βασικών κανόνων λειτουργίας και απουσίας νομικού και ελεγκτικού πλαισίου, ο κάθε influencer μπορεί να αγοράσει ακολούθους, όσους και όποτε θέλει. Οι τιμές ποικίλουν όπως και οι «φυλές» αυτών των δήθεν «ακολούθων» που δεν είναι υπαρκτά πρόσωπα αλλά virtual followers με ψευδή προφίλ που πωλούνται ανά χιλιάδα και ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες που τιμολογούνται ανάλογα.

Όλα σε αυτό το παζάρι ακολούθων είναι fake. Υποτίθεται πώς μιλάμε για ομάδες ανθρώπων αλλά στην ουσία μιλάμε για ρομποτάκια (bots) και αριθμούς που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά όντα αλλά σε ψηφιακές φανταστικές οντότητες. Μιλάμε για ταινία του Cameron.

Στα ντοκουμέντα που ακολουθούν αποκαλύπτεται το πόσο εύκολο και αποκρουστικά νόμιμο είναι να «αγοράσεις» μερικές χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες «ακολούθους» από ιστοσελίδες στην Ελλάδα που λειτουργούν νομιμότατα και εκδίδουν και… τιμολόγια. Η συγκεκριμένη αγορά δηλαδή είναι απολύτως διαβρωμένη, εντελώς ψευδεπίγραφη και καθολικά απατηλή.

Στο πρώτο ηχητικό που έχει στη διάθεση της η «Ζούγκλα» γίνεται η τηλεφωνική επαφή όπου η ενδιαφερόμενη για αγορά followers ζητά να μάθει τις τιμές και τις εθνικότητες των ακολούθων του καλλιτέχνη που εκπροσωπεί. Μαθαίνουμε εδώ, πολύ κυνικά, ότι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι είναι πολύ ακριβότεροι από τους Αφρικάνους και τους Ασιάτες. Ο ρατσισμός δεν έχει όρια.

Διαβάστε τον διάλογο:

-Καλησπέρα σας. Σας τηλεφωνώ εκ μέρους του καλλιτέχνη που θέλει να αυξήσει τους ακόλουθους του στο Instagram. Θα σας ενημέρωσε η γραμματέας σας.

-Α, ναι, ναι. Μου το είπε. Τι κάνετε; Πείτε μου.

-Θέλετε να μου πείτε τι μπορείτε να προσφέρετε και πόσο θα μας στοιχίσει;

-Ναι! Εσείς τι ακριβώς θέλετε; Εμείς έχουμε χιλιάδες έτοιμους followers που τους χρησιμοποιούμε ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό.

-Έλληνες followers;

-Κοιτάχτε να δείτε, είναι followers από όλο τον κόσμο. Έχουμε Ευρωπαίους και Αμερικάνους, αλλά έχουμε και Ινδούς, Πακιστανούς, Αφρικανούς, Κινέζους, τα πάντα. Ειδικά τώρα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι είναι πολύ καλοφτιαγμένοι λογαριασμοί. Είναι σαν αληθινοί. Φωτογραφίες, ακόλουθους, ανεβάζουν stories, είναι σαν πραγματικοί άνθρωποι.

-Μάλιστα. Και ποιες είναι οι τιμές για τους Ευρωπαίους followers και ποια για τους Πακιστανούς;

-Κοιτάχτε, αν μιλάμε για αγγλικά ονόματα είναι στα 35 ευρώ η χιλιάδα, με την χιλιάδα πάει. Αν είναι τώρα Ασιάτες και Άραβες, είναι 20 ευρώ η χιλιάδα. Και έχουμε και την τοπ κατηγορία που είναι αμερικανικά και ευρωπαϊκά προφίλ που εμφανίζονται, ας πούμε, σαν ενεργοί λογαριασμοί και είναι 100 ευρώ η χιλιάδα.

Στο δεύτερο ηχητικό μαθαίνουμε ότι οι Έλληνες fake followers αποτελούν σπάνιο είδος και ότι ο πωλητής είναι πρόθυμος να προσθέσει άλλους 100 – 200 για να αντισταθμίσει την πιθανή απώλεια του 10% των ακολούθων μετά από έναν μήνα.

Διαβάστε και ακούστε τον διάλογο:

-Ελληνικούς followers δεν μπορούμε να αγοράσουμε;

-Μόνο ελληνικούς όχι. Αν πάρετε όμως το top πακέτο, θα έχει μέσα και κάποιους Έλληνες. Θα είναι, ας πούμε, 1 στους 300. Ούτε εμείς, ούτε άλλη εταιρεία έχει αποκλειστικά Έλληνες.

-Κατάλαβα. Και πόσο γρήγορα μπορούν να εμφανιστούν στο προφίλ μας 1.000 νέοι followers, ας πούμε;

-Μέσα σε ένα 24ωρο μπορώ να τους έχω βάλει, εκτός αν θέλετε σταδιακά. Ας πούμε 100 ή 200 followers τη μέρα. Μη μου πείτε όμως τώρα «θέλω 5 followers». Εντάξει, τώρα αυτό δεν έχει νόημα.

-Νομίζω 100 με 200 την ημέρα είναι εντάξει. Αυτοί οι followers όμως θα παραμείνουν στο προφίλ μας ή σε κάνα μήνα θα τους χάσουμε;

-Κοιτάξτε μπορεί να υπάρξει μια πτώση ας πούμε 10% . Γι’ αυτό όταν αγοράσετε εσείς 1.000, ας πούμε, πάντα βάζουμε 1.100 – 1.200.

Στο τρίτο και τελευταίο ηχητικό μαθαίνουμε ότι η πληρωμή μπορεί να γίνει με κάθε τρόπο, είτε μέσω τράπεζας είτε μέσω PayPal και ότι θα εκδοθεί το αντίστοιχο παραστατικό. Ωστόσο η παρασχεθείσα υπηρεσία δεν αφορά followers και likes, αλλά γενικά και αόριστα «υπηρεσίες επικοινωνίας». 

Διαβάστε τον διάλογο: 

-Ωραία, ναι. Μάλλον θα συνεργαστούμε. Και με την πληρωμή πως θα το κάνουμε; Πρέπει να…

-Με τράπεζα, ό,τι θέλετε. Είτε με PayPal, πιστωτική, ό,τι σας βολεύει. Εμείς έχουμε όλες τις τράπεζες. Αν έχετε web banking μας τα βάζετε. Και τιμολόγιο θα σας κόψουμε. Βέβαια, όλα, ό,τι θέλετε.

-Και το τιμολόγιο τι θα λέει; Αγορά followers και likes;

-Όχι, όχι, προφανώς όχι. Θα λέει υπηρεσίες επικοινωνίας. 

Φυσικά, στο διαδίκτυο υπάρχουν άφθονες ιστοσελίδες από τις οποίες μπορεί κάποιος να αγοράσει τους ψεύτικους followers και τα likes που επιθυμεί για να ενισχύσει την παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σελίδα getlikes.gr, στην οποία έχει αναρτηθεί και ο σχετικός τιμοκατάλογος. Σε αυτή διαβάζουμε, λοιπόν, ότι η αγορά 10.000 ακολούθων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ -άριστης ποιότητας, παρακαλώ- κοστίζει 249 ευρώ, ενώ οι απλά «καλής ποιότητας» 10.000 followers κοστίζουν 120 ευρώ. Υπάρχει και η «απλή ποιότητα» φυσικά, με τους 500 followers να κοστίζουν περίπου 11 ευρώ. 

Υπάρχουν και φθηνότερες επιλογές, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να διαπιστώσει ο αγοραστής αν οι ψεύτικοι followers του θα είναι από τους εξαιρετικής ποιότητας Ευρωπαίους και Αμερικάνους ή από τους δεύτερης κατηγορίας Ασιάτες και Αφρικάνους. Στη σελίδα buyfollowers.gr οι 10.000 ακόλουθοι στο Instagram κοστίζουν 119,9 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από τα μισά από το προηγούμενο παράδειγμα, αλλά ο πωλητής το λέει ξεκάθαρα: Δεν υπάρχει εγγύηση γι’ αυτό που αγοράζεις.

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

«Μπορώ να ικανοποιήσω τρεις άντρες ταυτόχρονα»

Τετ α τετ Νίκου – Σωτηρίας στο κόκκινο δωμάτιο – «Μπορώ να ικανοποιήσω τρεις άντρες ταυτόχρονα σε όλους τους τομείς». Ειπώθηκαν πολλά στα πέντε λεπτά που μίλησαν στο κόκκινο δωμάτιο Νίκος και Σωτηρία.…

Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Η βόλτα με τον γιο του στα στενά της Σχοινούσας

Τη Σχοινούσα επέλεξε για τις καλοκαιρινές του διακοπές, ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος. Ο πασίγνωστος σεφ και παρουσιαστής, Λεωνίδας Κουτσόπουλος, φρόντισε να ενημερώσει τους ακόλουθούς του στο Instagram ότι βρίσκεται στη Σχοινούσα με τον γιο του, Κίμωνα. Ο μπαμπάς ανέλαβε «δράση» και ανέβασε φωτογραφία τον γιο του από τη νυχτερινή τους έξοδο.…

Αποκαταστάθηκαν τα δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ μεταξύ Ακράτας και Αιγίου – Είχαν σταματήσει λόγω διακοπής ρεύματος

Στην αναστολή των δρομολογίων του τρένου στο τμήμα Ακράτας – Αιγίου προχώρησε προσωρινά ο ΟΣΕ καθώς στο σημείο σημειώθηκε διακοπή ρεύματος. Η κυκλοφορία των τρένων σταμάτησε για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τον ΟΣΕ, στο τμήμα μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Ακράτας – Αιγίου, λόγω διακοπής ρεύματος. Λόγω της διακοπής ρεύματος τέθηκαν…

Φωτιά στη Δράμα: Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

Σε συναγερμό βρίσκεται από την Τετάρτη (17.7.2024) η Πυροσβεστική στη Δράμα, καθώς μαίνεται ακόμη η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε δύσβατο σημείο. Η φωτιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή Σίτνα της Δράμας και καίει σε δάσος στην περιοχή. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και…

Euronews: Ελευθερώνονται οι παραλίες στην Ελλάδα από ομπρέλες και ξαπλώστρες με «όπλα» τα drones και το MyCoast

Την αποτελεσματικότητα των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την παράνομη τοποθέτηση ομπρελών και τραπεζοκαθισμάτων στις ελληνικές παραλίες προβάλλει το ευρωπαϊκό δίκτυο Euronews, τονίζοντας ότι οι νέοι κανόνες σε συνδυασμό με τη χρήση drones και της ψηφιακής εφαρμογής καταγγελιών MyCoast έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση, σε μεγάλο βαθμό, του…