Φουλ στις πλαστές αποδείξεις. Πως κατεβάζετε την εφαρμογή και τι κερδίζετε

Στη μάχη κατά της μικρής φοροδιαφυγής φαίνεται ότι η ΑΑΔΕ θα έχει σύμμαχο τους καταναλωτές, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι μέσα στις πρώτες 48ώρες λειτουργίας της νέας εφαρμογής appodixi, τα κινητά τηλέφωνα πήραν “φωτιά”.  

Και δεν είναι μόνο ότι περίπου 20.000 πολίτες κατέβασαν τη νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Ήδη έγιναν οι πρώτες 2.000 καταγγελίες, καθώς το σκανάρισμα με το appodixi, έδειξε παρατυπίες. Οι 1.150 από αυτές ήταν ανώνυμες και οι 850 επώνυμες. Ποιο είναι το κίνητρο της καταγγελίας; Μα φυσικά το ειδικό bonus, που θα είναι ποσοστό επί των προστίμων που θα επιβάλλονται. Η σχετική διάταξη αναμένεται λίαν συντόμως στη Βουλή και θα προβλέπει την αναδρομική καταβολή στους καταγγέλλοντες, με πλαφόν τις 2.000 ευρώ.  

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).

Πως λειτουργεί η εφαρμογή appodixi:

1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, σκανάρει την κωδικό QR της απόδειξης. 

2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα: 

– Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ. 

– Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης. 

– Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή. 

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής: 

1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης. 

2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής). 

3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει. 

4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία. 

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).

Latest from Blog