Hackers διέρρευσαν 10 δισεκατομμύρια κωδικούς!

08/07/2024

Οι ειδική στην κυβερνοασφάλεια αναφέρουν πως είναι η μεγαλύτερη διαρροή κωδικών που έχει γίνει ποτέ με το όνομα RockYou2024. Στις 4 Ιουλίου, ένα μέλος ενός διάσημου hacking forum, ανέβασε ένα αρχείο που περιέχει 10 δισεκατομμύρια κωδικούς σε απλό κείμενο. Η λίστα RockYou ξεκίνησε από μια απλή λίστα με κωδικούς για εργαλεία όπως το jacktheripper και άλλα brute fore tools. Από ότι φαίνεται όλα αυτά τα χρόνια έχει μεγαλώσει δραματικά.
“Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς φέτος”, έγραψε ο χρήστης “ObamaCare” στο φόρουμ. “Σας παρουσιάζω μια νέα λίστα κωδικών πρόσβασης rockyou2024 με πάνω από 9,9 δισεκατομμύρια κωδικούς πρόσβασης!”

Η τεράστια λίστα με κωδικούς που διέρρευσαν, γνωστή και ως RockYou2024 εκτός από τους κωδικούς για υπηρεσίες, είναι και ένα τρομερό εργαλείο για brute force επιθέσεις. Αυτές οι επιθέσεις είναι από τις πιο δημοφιλείς, με τους hackers να χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα ένα αρχείο με κωδικούς, ώστε να δοκιμάζονται όλοι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι να βρεθεί ο κωδικός χρήστη. Με τόσο μεγάλη βάση κωδικών, όσοι έχουν το αρχείο έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να σπάσουν οποιονδήποτε κωδικό.

“Στην ουσία της, η διαρροή του RockYou2024 είναι μια συλλογή από πραγματικούς κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούνται από άτομα σε όλο τον κόσμο”, γράφουν οι ερευνητές του Cybernews. “Η αποκάλυψη ότι πολλοί κωδικοί πρόσβασης για τους παράγοντες απειλών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επιθέσεων credential stuffing.”

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Cybernews, αυτή η λίστα είναι η μεγαλύτερη διαρροή κωδικών πρόσβασης που έχει γίνει ποτέ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ, γνωστό ως RockYou2024, που είχε περίπου 8.4 δισεκατομμύρια κωδικούς.

Ο χρήστης που ανέβασε τη λίστα αναφέρει πως στην πραγματικότητα χρησιμοποίησαν την προηγούμενη λίστα κωδικών, του RockYou2021 και την ενημέρωσαν με τους νέους κωδικούς που βρήκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Με αυτό τον τρόπο 1.5 δισεκατομμύρια κωδικοί μπήκαν στη λίστα.

“Ενημέρωσα το rockyou21 με νέα δεδομένα που συλλέχθηκαν από πρόσφατες βάσεις δεδομένων που διέρρευσαν σε διάφορα forums κατά τη διάρκεια αυτού και των τελευταίων ετών”, έγραψε ο χρήστης του forum, ενώ πρόσθεσε ότι περιλάμβαναν επίσης πρόσφατους παραβιασμένους κωδικούς πρόσβασης που απέκτησαν πρόσφατα οι ίδιοι.

Όσοι έχουν τον οποιοδήποτε λογαριασμό στο διαδίκτυο, θα πρέπει να υποθέσουν πως τουλάχιστον ένας από τους κωδικούς του έχει παραβιαστεί και βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Εμείς προτείνουμε την τακτική αλλαγή κωδικών και την ενεργοποίηση του 2FA (2-factor Authentication) όπου είναι δυνατό.

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

«Μπορώ να ικανοποιήσω τρεις άντρες ταυτόχρονα»

Τετ α τετ Νίκου – Σωτηρίας στο κόκκινο δωμάτιο – «Μπορώ να ικανοποιήσω τρεις άντρες ταυτόχρονα σε όλους τους τομείς». Ειπώθηκαν πολλά στα πέντε λεπτά που μίλησαν στο κόκκινο δωμάτιο Νίκος και Σωτηρία.…

Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Η βόλτα με τον γιο του στα στενά της Σχοινούσας

Τη Σχοινούσα επέλεξε για τις καλοκαιρινές του διακοπές, ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος. Ο πασίγνωστος σεφ και παρουσιαστής, Λεωνίδας Κουτσόπουλος, φρόντισε να ενημερώσει τους ακόλουθούς του στο Instagram ότι βρίσκεται στη Σχοινούσα με τον γιο του, Κίμωνα. Ο μπαμπάς ανέλαβε «δράση» και ανέβασε φωτογραφία τον γιο του από τη νυχτερινή τους έξοδο.…

Αποκαταστάθηκαν τα δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ μεταξύ Ακράτας και Αιγίου – Είχαν σταματήσει λόγω διακοπής ρεύματος

Στην αναστολή των δρομολογίων του τρένου στο τμήμα Ακράτας – Αιγίου προχώρησε προσωρινά ο ΟΣΕ καθώς στο σημείο σημειώθηκε διακοπή ρεύματος. Η κυκλοφορία των τρένων σταμάτησε για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τον ΟΣΕ, στο τμήμα μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Ακράτας – Αιγίου, λόγω διακοπής ρεύματος. Λόγω της διακοπής ρεύματος τέθηκαν…

Φωτιά στη Δράμα: Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

Σε συναγερμό βρίσκεται από την Τετάρτη (17.7.2024) η Πυροσβεστική στη Δράμα, καθώς μαίνεται ακόμη η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε δύσβατο σημείο. Η φωτιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή Σίτνα της Δράμας και καίει σε δάσος στην περιοχή. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και…

Euronews: Ελευθερώνονται οι παραλίες στην Ελλάδα από ομπρέλες και ξαπλώστρες με «όπλα» τα drones και το MyCoast

Την αποτελεσματικότητα των μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την παράνομη τοποθέτηση ομπρελών και τραπεζοκαθισμάτων στις ελληνικές παραλίες προβάλλει το ευρωπαϊκό δίκτυο Euronews, τονίζοντας ότι οι νέοι κανόνες σε συνδυασμό με τη χρήση drones και της ψηφιακής εφαρμογής καταγγελιών MyCoast έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση, σε μεγάλο βαθμό, του…