Η άγνωστη ιστορία του ναού αγίων Ελισάβετ και Φιλίππου

10/09/2022

Δύο κυπαρίσσια στην αυλή του ναού των αγίων Ελισάβετ και Φιλίππου στον λόφο της Δεξαμενής στη Νίκαια έμειναν να αφηγούνται σήμερα μία ξεχασμένη ιστορία για την Κοκκινιά της προσφυγιάς, που είδε την Ελισάβετ να φυτεύει εδώ, στη μοναδική της επίσκεψη στην Ελλάδα με τον σύζυγό της, Φίλιππο, το 1950.

Η επιγραφή στην είσοδο της εκκλησίας αναφέρει μόνο το όνομα του Πότη Αλμπάνη, του δημάρχου που ανέλαβε την ανέγερση απο το 1947 ως το 1950. Πίσω απο αυτη τη λιτή επιγραφή ξεδιπλώνεται μία ιστορία που ξεκινά από τα χρόνια της μικρασιατικής καταστροφής.

Όταν ο Πότης Αλμπάνης, τότε 25 ετών, κοντά στο 1919, υπηρετούσε στο ιππικό του πρίγκιπα Ανδρέα, που ήταν ο πατέρας του Φιλίππου, δεν ξέχασε ποτέ όσα τον έκαναν να νιώσει ευγνώμων εκείνη την εποχή και στις 20 Νοεμβρίου του 1947, ημέρα του γάμου της Ελισάβετ και του Φιλίππου, έβαζε τη θεμέλιο λίθο της εκκλησίας που ήθελε να τους αφιερώσει.

Στη μοναδική της επίσκεψη στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1959 η Ελισάβετ, πριν στεφθεί βασίλισσα, ανέβαινε μαζί με τον Φίλιππο αυτά τα σκαλοπάτια για να χαρίσουν στην εκκλησία τις δύο εικόνες των ομώνυμων αγίων που παραμένουν μέχρι σήμερα στην ίδια θέση, στο εσωτερικό του ναού.

Μέσα στο γραφείο του ιερέα σε μια γωνιά ειναι φυλαγμενο το απόκομμα της εφημερίδας για την ημέρα που η Ελισάβετ και ο Φίλιππος επισκέφτηκαν την εκκλησία τους.

Το βασιλικό παρελθόν της εκκλησίας για τους περισσότερους ήταν άγνωστο, κυρίως για όσους έρχονταν να τελέσουν κάποιο μυστήριο, όπως και σήμερα που άκουσαν με έκπληξη πως τα δύο δένδρα δίπλα στην κολυμπήθρα φυτεύτηκαν από την ίδια την Ελισάβετ και τον Φίλιππο πριν από 72 χρόνια.

Για κάποια χρόνια την εκκλησία επισκέπτονταν ελάχιστοι πιστοί, ενώ σπάνια γίνονταν λειτουργίες και τελετές. Σήμερα οι πύλες είναι ανοιχτές σχεδόν καθημερινά. Μαγευτικό τοπίο, πίστη και ιστορία συμβαδίζουν αρμονικά.

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Σοκαρισμένη και θυμωμένη η Σκάρλετ Γιόχανσον: «Η OpenΑΙ μου έκλεψε τη φωνή»

Σοκαρισμένη αλλά και θυμωμένη είναι η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον που κατηγόρησε την εταιρεία OpenAI ότι της έκλεψε τη φωνή. Η γνωστή ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της OpenAI και του διευθύνοντος συμβούλου της Σαμ Άλτμαν προσωπικά, για τον λόγο χρησιμοποίησε μια φωνή «απόκοσμα παρόμοια» με τη δική της,…

Περνούν από τα διόδια χωρίς να πληρώνουν -Το κόλπο των Ελλήνων για να κυκλοφορούν δωρεάν (video)

Δεν έχει τέλος το κίνημα «Δεν Πληρώνω» στους σταθμούς διοδίων της χώρα, με πολλούς οδηγούς να συνεχίζουν να γίνονται καπνός στις μπάρες, δίχως να καταβάλουν το προβλεπόμενο τέλος. Πρόκειται για τους αρνητές διοδίων, οι οποίοι κατά τη διέλευσή τους από τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων κολλάνε πίσω από ένα προπορευόμενο όχημα…

Ποιο ελληνικό νησί έχει την καθαρότερη παραλία στον κόσμο

Για να ανακαλύψει τις πιο καθαρές παραλίες, το αμερικανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Florida Panhandle αναζήτησε εκατομμύρια δημόσια διαθέσιμες κριτικές ταξιδιωτών για παραλίες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα περιλαμβάνει έναν κατάλογο 50 παραλιών σε 75 χώρες που κατατάχθηκαν στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των δημοσίως διαθέσιμων κριτικών από ταξιδιώτες.…