Κλοπή καταλύτη και αποζημίωση

Mechanic Alex Esparza works on a catalytic converter of a vehicle at Van Ness Auto Repair on Sept. 13, 2022. In a nationwide rash of catalytic converter thefts, California has been hit harder than any other state. Photo by Larry Valenzuela, CalMatters/CatchLight Local

Η κλοπή καταλυτών έχει γίνει αρκετά συχνό φαινόμενο, λόγω των πολύτιμων μετάλλων που κρύβουν στο εσωτερικό τους. Ο καταλύτης έχει μέσα του ρόδιο, πλατίνα και παλλάδιο, τρία πολύ ακριβά μέταλλα που έχουν μεγάλη ζήτηση. Οι κλέφτες κόβουν ή αφαιρούν τον καταλύτη από το όχημα και στη συνέχεια τον πουλάνε, βγάζοντας πολλά χρήματα.

Όσο πιο παλιό είναι το αυτοκίνητο, τόσο περισσότερα μέταλλα αξίας περιέχει. Οι δράστες λοιπόν, προτιμούν οχήματα ηλικίας άνω των δέκα ετών και μάλιστα μεγάλου κυβισμού, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αρκετά μεγαλύτερο και το κέρδος τους. Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν και για τους καταλύτες από υβριδικά μοντέλα, που και αυτά έχουν μεγαλύτερες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων.

Μπορείς όμως να αποζημιωθείς από την ασφαλιστική σου αν σου συμβεί. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει μόνο αν έχεις συμπεριλάβει στο ασφαλιστήριο σου την μερική κλοπή. Η μερική κλοπή περιλαμβάνει την αποζημίωση για την αξία των κλεμμένων τεμαχίων ή εξαρτημάτων που είναι στέρεα προσδεμένα στο σώμα του οχήματος και «απαραίτητα για την κίνηση και την λειτουργία του».

Τώρα μερικά tips για να δυσκολέψεις του κλέφτες είναι:

  1. Να μην παρκάρεις σε πεζοδρόμιο, διευκολύνοντας στην ουσία την πρόσβαση από κάτω από το πάτωμα του αυτοκινήτου.
  2. Να παρκάρεις σε καλά φωτισμένο σημείο.
  3. Να επισκεφθείς κάποιο κατάστημα με εξατμίσεις να σου προσθέσει κάποιες βάσεις επιπλέον για να δυσκολέψεις την γρήγορη αφαίρεση.

Latest from Blog