Λεφτά με τη… σέσουλα για δώρα & διασκέδαση – Τα έθιμα των Ρομά

Το παραδοσιακό ασήμωμα του καινούργιου αυτοκινήτου, δεν γίνεται με ψιλά αλλά με ολόκληρες βεντάλιες που σχηματίζουν τα χαρτονομίσματα. Μετά από γέννες παιδιών, τα 50ευρα καλύπτουν την κούνια κι φτάνουν μέχρι τον λαιμό του βρέφους και φυσικά σε χορούς, τα χρήματα πέφτουν με τη σέσουλα τόσο στην πίστα όσο και στις κοπέλες που χορεύουν.

Η διάλυση αρραβώνα στη Νέα Ιωνία του Βόλου και η αποζημίωση των 50.000 ευρώ που δόθηκε στην οικογένεια της νύφης, έδωσε το έναυσμα σε ορισμένους να ανεβάσουν στο διαδίκτυο βίντεο που δύσκολα περνούν απαρατήρητα.

Εικόνες πλούτου
Εικόνες από επιδείξεις πλούτου που γίνονται μέσα και έξω από καταυλισμούς τσιγγάνων σε ολόκληρη τη χώρα. Οι πρωταγωνιστές θέλουν να δείξουν πως έχουν χρήματα και δεν το έχουν σε τίποτα να τα σκορπίσουν.

Είτε για να κάνουν δώρο σε φίλους και συγγενείς τους, είτε για να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο το κέφι στο μέρος που διασκεδάζουν. Για ένα βίντεο, που θα τους κάνει θέμα συζήτησης στον κύκλο τους και όχι μόνο.

Η διάλυση του αρραβώνα στον Βόλο συνεχίζει να μονοπωλεί τις συζητήσεις και στον συνοικισμό τσιγγάνων στην Κάτω Αχαγιά. Όπως λένε στο Live News, η κάθε περιοχή έχει τους δικούς της κανόνες σε τέτοιες περιπτώσεις, που πρέπει να ακολουθήσουν πιστά οι πάντες, για να μην γεννηθεί μια νέα βεντέτα με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Στη Νέα Ιωνία, οι δύο οικογένειες έδωσαν τα χέρια προ ημερών, έναντι 50.000 ευρώ. Ο άνθρωπος που τράβηξε τις εικόνες, λέει στο Live News ότι ανέβασε το βίντεο στο διαδίκτυο για να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.

«Έδωσαν λεφτά για να ‘καθαρίσουν’ν αν δεν έδιναν λεφτά θα είχαν θέμα».

Λίγες μέρα μετά, ο άντρας που είχε αναλάβει χρέη διαπραγματευτή συνάντησε και πάλι τους γονείς των δύο οικογενειών. Η ζωή στον καταυλισμό συνεχίζεται χωρίς εντάσεις, με όλες τις πλευρές να εμφανίζονται ικανοποιημένες.

Για τους τσιγγάνους που μίλησαν στην Κάτω Αχαΐα, τα όσα έγιναν στον Βόλο ήταν μια έκπληξη. Αφού στα μέρη τους, η διάλυση ενός αρραβώνα δεν γίνεται ποτέ με ανάλογες διαπραγματεύσεις.

Στους αρραβώνες της περιοχής τους, προικίζεται πρώτα η νύφη και στη συνέχεια ο γαμπρός. Κανείς όπως λένε δεν επιθυμεί τη διάλυση ενός αρραβώνα, αλλά πολλές φορές δε γίνεται διαφορετικά.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα για ορισμένους τσιγγάνους δεν είναι πρόβλημα να βρεθούν και να δοθούν. Η εικόνα που έχουν πολλοί για ανθρώπους που κάνουν αγώνα για τα βασικά, πολύ απλά δεν αφορά τους ίδιους.

Το δείχνουν στις γεννήσεις των παιδιών τους, στα αυτοκίνητα που μπαίνουν για πρώτα φορά και στα γλέντια που δίνουν το παρόν.

Latest from Blog