Μάθε να ΄΄διαβάζεις΄΄ τα ελαστικά σου

Καλό είναι να γνωρίζεις τις βασικές πληροφορίες που αναγράφουν τα ελαστικά του οχήματος σου, ώστε να μην μπορεί κανένας να σε κοροϊδέψει αλλά και να γνωρίζεις ανα πάσα στιγμή όλες τις πληροφορίες που σου προσφέρουν.

Διάσταση

Παράδειγμα: 185/60 R14. Το 185 είναι το φάρδος του ελαστικού σε χιλιοστά, το 60 είναι η σχέση ύψους προς φάρδος διατομής (65%), R σημαίνει δομή (Radial) και το 14 είναι η διάμετρος της ζάντας σε ίντσες.

Δείκτης φορτίου και ταχύτητας

Παράδειγμα: Έχουμε ένα ελαστικό με διάσταση 185/60R14 80H, δηλαδή έχει δείκτη φορτίου 80 και δείκτη ταχύτητας Η. Αυτό μεταφράζεται σε μέγιστο φορτίο ανα τροχό τα 450kg και μέγιστη ταχύτητα τα 210km/h.

Tubeless & Radial

Tubeless σημαίνει χωρίς αεροθάλαμο (κοινώς σαμπρέλα) και Radial σημαίνει ότι ο κορμός αποτελείται από ακτινικές χορδές λινών. Αυτές οι χορδές είναι στρώματα υφάσματος που συγκροτούν τον κορμό του ελαστικού, και αναπτύσσονται ακτινικά κατά πλάτος του ελαστικού από τη μία στεφάνη στην άλλη.

Ημερομηνία κατασκευής

Ο τετραψήφιος αριθμός της φωτογραφίας υποδηλώνει την ημερομηνία κατασκευής του ελαστικού. Δηλαδή: Το 2118 σημαίνει ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε την 21η εβδομάδα του 2018.

Latest from Blog