MINI Recharged: Το κλασικό Mini γίνεται… ηλεκτρικό!

12/02/2022

Η ιδέα για το πρόγραμμα «MINI Recharged» προήλθε από την ομάδα μηχανικών του εργαστασίου της ΜΙΝΙ στην Οξφόρδη, η οποία το 2018 παρουσίασε στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης μία ανάλογη μετατροπή, λαμβάνοντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια.

Το εν λόγω εργοστάσιο βρίσκεται στην «καρδιά» της κοινότητας (Morris Motors, British Leyland, Rover Group) για περισσότερα πάνω από 100 χρόνια και απασχολεί περισσότερους από 3.700 εργαζόμενους, οι οποίοι κατασκευάζουν περίπου 1.000 Minis την ημέρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του BMW Group, οι κάτοχοι κλασικών Mini έχουν πλέον τη δυνατότητα να παραδώσουν το εμβληματικό όχημά τους στην ΜΙΝΙ και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο της Οξφόρδης (το πρόγραμμά πραγματοποιείται αποκλειστικά στο Ηνωμ. Βασίλειο), όπου θα αποκτήσει «νέα πνοή» και θα τους επιστραφεί ως ηλεκτροκίνητο – μοναδικά αριθμημένο – όχημα.

Η μετατροπή (το κόστος της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί) δεν επηρεάζει την εξωτερική εμφάνιση του οχήματος, ενώ ο αρχικός κινητήρας αποθηκεύεται ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε περίπτωση μελλοντικής μετασκευής.

Το «εξηλεκτρισμένο» Mini τροφοδοτείται από έναν σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος παράγει ισχύ έως 90 kW και επιταχύνει το όχημα από τα 0-100 χλμ/ω σε περίπου 9 δευτερόλεπτα. Η υποδοχή φόρτισης βρίσκεται κάτω από την τάπα του ρεζερβουάρ, ενώ η ενέργεια παρέχεται από μια μπαταρία υψηλής τάσης, η οποία μπορεί να φορτιστεί με ισχύ έως και 6,6 kW και επιτρέπει μια προβλεπόμενη αυτονομία 160 χιλιομέτρων.

Photo Credit: © BMW AG 2021

Με μηδενικές εκπομπές ρύπων, τα ηλεκτρικά κλασικά Mini θα έχουν δυνατότητα εισόδου σε ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων πολλών μεγάλων πόλεων (π.χ. στην Oxford Street ή στο Piccadilly Circus), χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να πληρώσει προηγουμένως περιβαλλοντικό φόρο (Χρέωση Κυκλοφοριακής Συμφόρησης).

Αλματώδη βήματα προς την ηλεκτρική κινητικότητα

Η Βρετανική μάρκα πολυτελών οχημάτων κατάφερε να αυξήσει κατά 3,3,% τις πωλήσεις οχημάτων της σε όλο τον κόσμο φτάνοντας τις 302.144 μονάδες το 2021.

Οι εκδόσεις MINI με αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά συστήματα κίνησης γνώρισαν αυξημένη ζήτηση. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 64,3% στα 53.243 οχήματα – περίπου 18% επί των συνολικών παγκόσμιων πωλήσεων το 2021.

Photo Credit: © BMW AG 2021

Νικητής της χρονιάς αναδείχτηκε το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper SE (συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 17,6 – 15,2 kWh/100 km σύμφωνα με το WLTP, συνδυασμένες εκπομπές CO2: 0 g/km). Το MINI Electric κατάφερε ακόμα και να διπλασιάσει τις ταξινομήσεις του (+98,2%), ενώ σχεδόν ένα στα τέσσερα MINI Countryman που κυκλοφορούν στην αγορά διαθέτει plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης.

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Σοκαρισμένη και θυμωμένη η Σκάρλετ Γιόχανσον: «Η OpenΑΙ μου έκλεψε τη φωνή»

Σοκαρισμένη αλλά και θυμωμένη είναι η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον που κατηγόρησε την εταιρεία OpenAI ότι της έκλεψε τη φωνή. Η γνωστή ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της OpenAI και του διευθύνοντος συμβούλου της Σαμ Άλτμαν προσωπικά, για τον λόγο χρησιμοποίησε μια φωνή «απόκοσμα παρόμοια» με τη δική της,…

Περνούν από τα διόδια χωρίς να πληρώνουν -Το κόλπο των Ελλήνων για να κυκλοφορούν δωρεάν (video)

Δεν έχει τέλος το κίνημα «Δεν Πληρώνω» στους σταθμούς διοδίων της χώρα, με πολλούς οδηγούς να συνεχίζουν να γίνονται καπνός στις μπάρες, δίχως να καταβάλουν το προβλεπόμενο τέλος. Πρόκειται για τους αρνητές διοδίων, οι οποίοι κατά τη διέλευσή τους από τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων κολλάνε πίσω από ένα προπορευόμενο όχημα…

Ποιο ελληνικό νησί έχει την καθαρότερη παραλία στον κόσμο

Για να ανακαλύψει τις πιο καθαρές παραλίες, το αμερικανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Florida Panhandle αναζήτησε εκατομμύρια δημόσια διαθέσιμες κριτικές ταξιδιωτών για παραλίες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα περιλαμβάνει έναν κατάλογο 50 παραλιών σε 75 χώρες που κατατάχθηκαν στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των δημοσίως διαθέσιμων κριτικών από ταξιδιώτες.…