Νέο πρόβλημα με τα diesel αυτοκίνητα

Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σύντομα πρόβλημα με την έλλειψη του διαλύματος AdBlue, που είναι απαραίτητο για την κυκλοφορία των σύγχρονων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων.

Οι ελλείψεις πρώτων υλών και το υψηλό ενεργειακό κόστος επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την αυτοκινητοβιομηχανία και του οδηγούς. Σε όλα αυτά, έρχεται ένα νέο πρόβλημα να προστεθεί, και δεν είναι άλλο από την έλλειψη του διαλύματος AdBlue, χωρίς το οποίο πολλοί σύγχρονοι κινητήρες πετρελαίου δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Το AdBlue είναι υγρό διάλυμα που αποτελείται από 32,5% ουρία (CO(NH2)2) υψηλής καθαρότητας και 67,5% απιονισμένο νερό και παράγεται συνθετικά από αμμωνία (NH₃) και διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Ο μεγαλύτερος παραγωγός αμμωνίας και ουρίας στη Γερμανία, η SKW Piesteritz, διέκοψε την παραγωγή του εδώ και τρεις εβδομάδες για να αποφύγει περαιτέρω απώλειες, ενώ σκοπεύει να πουλήσει τα υπόλοιπα αποθέματά της σε AdBlue.

Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Γερμανία. Η έλλειψη AdBlue θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις εμπορευματικές μεταφορές και να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις οικονομίες πολλών χωρών. Η Γερμανία και αρκετές ακόμα χώρες της Ευρώπης εξαρτώνται πολύ από το AdBlue, λόγω του υψηλού ποσοστού επιβατικών αυτοκινήτων ντίζελ που κυκλοφορούν στους δρόμους τους.

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες προμήθειας χημικών όπως η BASF ή η SKW είναι ότι χρειάζονται φυσικό αέριο για την παραγωγή αμμωνίας. Λόγω των σημερινών υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, οι εταιρείες μείωσαν την παραγωγή αμμωνίας ή, στην περίπτωση της SKW, τη διέκοψαν εντελώς επειδή δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμη. Και χωρίς αμμωνία η παραγωγή του Adblue είναι αδύνατη.

Latest from Blog