Connect
To Top

Ουίσκι, το απόλυτο ανδρικό ποτό

Tο ουίσκι από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ο «βασιλιάς των αποσταγμάτων». Η ιστορία του πηγαίνει αιώνες πίσω στον χρόνο, ενώ ακόμη και ο τρόπος παραγωγής του διαφέρει όχι μόνο ανά περιοχή αλλά και ανά περίπτωση. Μπερδευτήκατε; Ας βάλουμε κάποια πράγματα σε τάξη…

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα αποστάγματα, έτσι και το ουίσκι, αποτελεί μια μεγάλη ομπρέλα κάτω από την οποία συναντάμε διάφορες υποκατηγορίες. Οι βασικότερες από αυτές είναι:

Blended Whisky

Πρόκειται για την πιο ευρέως γνωστή και διαδεδομένη κατηγορία ουίσκι παγκοσμίως μιας και σε αυτήν βρίσκουμε αποστάγματα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου που παράγουν ουίσκι. Συγκεκριμένα σε ό, τι αφορά στην Σκοτία, πρόκειται για ουίσκι που δημιουργήθηκαν μετά από ανάμειξη (blend) από περισσότερα από ένα αποστακτήρια και που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το κριθάρι ή και άλλα δημητριακά. Ανάμεσά τους συναντάμε brand όπως αυτά των Johnnie Walker, Ballantine’s και Haig. Για να ανήκει ένα ουίσκι σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει νομοθετικά, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο σκοτσέζικο ουίσκι, να έχουμε ένα απόσταγμα το οποίο θα έχει μείνει τουλάχιστον 3 χρόνια σε δρύινο βαρέλι πριν βγει στην αγορά. Σημαντικό στοιχείο που αξίζει να γνωρίζετε για την συγκεκριμένη κατηγορία είναι πως όταν υπάρχει αναγραφόμενο έτος πάνω σε μία φιάλη, αυτό σημαίνει πως τόσα χρόνια αντιστοιχούν στο μικρότερο blend από ουίσκι που αυτή περιέχει (πχ. Ένα blended whisky 12 ετών παλαίωσης περιέχει έστω και ελάχιστη ποσότητα από ουίσκι 12 ετών). Επιπλέον σημειώστε πως σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις και στην τιμή καθώς η ανάμειξη των πολλών malt στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει πως αυτά είναι χαμηλής παλαίωσης (και άρα οικονομικότερα), ή υψηλής παλαίωσης (και άρα πιο ακριβά).

Blended Scotch Malt Whisky

Πρόκειται για μία παρεμφερή κατηγορία ουίσκι με εκείνη των Blended Scotch, μόνο που σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα απόσταγμα το οποίο έχει ως πρώτη ύλη αποκλειστικά το κριθάρι. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε αυτή την κατηγορία προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε ουίσκι με δυναμικότερο χαρακτήρα, με εξέχοντα παραδείγματα τα brand των Sheep Dip και Monkey Shoulder.

ηSingle Malt Scotch Whisky

Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα σκοτσέζικο ουίσκι το οποίο όχι μόνο παράγεται από ένα μόνο αποστακτήριο αλλά έχει και ως πρώτη ύλη του αποκλειστικά το κριθάρι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή την κατηγορία αποτελούν και οι Vintage εκδόσεις οι οποίες αποτελούνται από malt ουίσκι που επιλέγεται από ένα βαρέλι μίας συγκεκριμένης χρονιάς του αποστακτηρίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα brand σε αυτή την κατηγορία, προέρχονται από τα αποστακτήρια των Bowmore, Glenfiddich, Glenrothes και Lagavulin.

Τα Ιρλανδέζικα ουίσκι

Τα ουίσκι από την Ιρλανδία είναι συχνότερα πιο ήπια γευστικά και με μια εντονότερη φρουτώδη αίσθηση. Παράγονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και τα σκοτσέζικα και ουσιαστικά η μόνη διαφορά είναι πως τα ουίσκι της Ιρλανδίας είναι συνήθως τριπλής απόσταξης. Αξίζει να γνωρίζετε πως η Ιρλανδία μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι η πρώτη χώρα που έφτιαξε ποτέ ουίσκι, ενώ εδώ συναντάμε ορισμένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια ουίσκι του κόσμου όπως αυτό του Bushmills το οποίο εγκαινιάστηκε το 1608!

Και σε αυτή την κατηγορία συναντάμε αρκετές μικρότερες, με πιο δημοφιλείς τις Irish Blended (Powers, Jameson) και Irish Single Malt (Bushmills, Wild Geese).

Τα αμερικάνικα ουίσκι

Μια μεγάλη κατηγορία ουίσκι και μάλιστα ιδιαίτερα αγαπητή είναι και εκείνη των αμερικάνικων ουίσκι, η οποία επίσης έχει κάτω από την ομπρέλα της ορισμένα παρακλάδια. Τα Bourbon ουίσκι είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα και η βασική τους διαφορά με τα σκοτσέζικα είναι πως νομοθετικά θα πρέπει να αποτελούνται από 51% καλαμπόκι και να έχουν παλαιώσει σε καινούρια δρύινα βαρέλια. Χαρακτηριστικά brand Bourbon ουίσκι είναι τα Maker’s Mark, Bulleit Bourbon και Knob Creek Bourbon. Μια από τις γνωστότερες κατηγορίες αμερικάνικου ουίσκι είναι επίσης και εκείνη των Rye, των αποσταγμάτων δηλαδή που αποτελούνται τουλάχιστον κατά 51% από σίκαλη.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα Bulleit και Knob Creek Rye, καθώς και το ουίσκι σίκαλης του αποστακτηρίου Jim Beam.

Τα Ιαπωνικά ουίσκι

Μια ολοένα και πιο αγαπητή ακόμη και στην Ελλάδα κατηγορία ουίσκι είναι αυτή των Ιαπωνικών. Οι τρόποι παλαίωσης αλλά και απόσταξης είναι όμοιοι με εκείνους που ισχύουν στην Σκοτία, ενώ μάλιστα ακόμη και η πρώτη ύλη (το κριθάρι) έρχεται από εκεί. Οι γευστικές και αρωματικές ωστόσο διαφορές τους είναι μεγάλες καθώς αφενός το κλίμα διαφέρει αρκετά και αφετέρου το νερό που χρησιμοποιείται για την απόσταξη του ιαπωνικού ουίσκι προέρχεται σχεδόν πάντα από πηγές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα αποστακτήρια. Τα γνωστότερα είδη Ιαπωνικού ουίσκι είναι τα Single Malt (Yamazaki) και τα Blended (Nikka, Hibiki).

Μια ενδιαφέρουσα σημείωση: Η διαφορά ενός whiskey από ένα whisky είναι μικρή αλλά σημαντική. Ένας γενικός κανόνας λέει πως όταν αναφερόμαστε σε “whisky” μιλάμε πάντα για Σκοτσέζικα ή ουίσκι από τον Καναδά, ενώ γράφοντας “whiskey” εννοούμε πάντα Αμερικάνικα ή Ιρλανδέζικα.

You must be logged in to post a comment Login

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ MENS MUST

 • Οι Ferrari των φτωχών…

  Δείτε παρακάτω κάποια από τα ομορφότερα μοντέλα με την υπογραφή του Pininfarina αλλά χωρίς να έχουν ως σήμα το γνωστό αλογάκι...

  The Reporter18/11/2018
 • Πίνεις από… πλαστικό “ποτήρι”..?

  Είμαι σίγουρος πως και φέτος το καλοκαίρι έπεσες σε περίπτωση που δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις αν αυτά που βλέπεις να ξεπροβάλουν...

  The Reporter17/11/2018
 • Δέστην… Σωστά!

  Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ανδρών είναι η ώρα που πρέπει να δέσουν την γραβάτα τους. Επειδή δεν θα έχεις...

  The Reporter17/11/2018
 • H μεταμόρφωση στο γήπεδο της ΑΕΚ

  Δείτε τις αλλαγές στο γήπεδο της ΑΕΚ από την λειτουργία στο 2013 μέχρι σήμερα την μεταμόρφωση του.

  mantalk11/11/2018
 • Δώρα για “εθισμένους”…

  Η τεχνολογία είναι ένα θαυμάσιο πράγμα. Μας επιτρέπει να ακούμε την αγαπημένη μας μουσική παντού, να παρακολουθούμε τις ειδήσεις, να οργανώνουμε...

  The Reporter21/10/2018
 • Γυναίκες, μπάλα και νυχτερινή ζωή…

  Διάλεξε την δική σου πόλη και ζήσε το όνειρο… Η Βαρκελώνη είναι η κορυφαία πόλη για να περάσει καλά ένας ελεύθερος...

  The Reporter21/10/2018
 • Barber Story…

  Από τον προϊστορικό άνδρα και τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι τα μπαρμπέρικα του μεσαίωνα και τα πρώτα ξυραφάκια, ο Αρχαιολόγος – Ιστορικός...

  The Reporter20/10/2018
 • Ιεροτελεστία…

  Πούρο από άποψη ή πούρο για λεζάντα..; Για τους γνώστες το πούρο είναι μία ιεροτελεστία… Όταν, μάλιστα, κανείς έχει την ευκαιρία να...

  The Reporter20/10/2018
 • Η καλύτερη άσκηση που μπορείς να βρεις με kettlebell

  Πάρε στο κάθε χέρι σου ένα kettlebell. Το βάρος που θα επιλέξεις θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για τις δυνατότητές...

  The Reporter20/10/2018
"Άνδρας ή άντρας ονομάζεται ο άνθρωπος που ανήκει στο αρσενικό φύλο. Με τον όρο άνδρας αναφερόμαστε συνήθως σε έναν ενήλικα αρσενικού φύλου. Η βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα εντοπίζεται στους γεννητικούς αδένες και την πρόσθια υποθαλάμια περιοχή.
Για τα αρσενικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η τεστοστερόνη, μαζί με τις γοναδοτροπίνες που απελευθερώνονται από το βλεννογόνο αδένα, υποκινούν τη σπερματογένεση, και έτσι την πλήρη σεξουαλική διάκριση ενός αρσενικού από ένα θηλυκό.

Ο ανδρισμός είναι μια μορφή πολιτισμού. Περιλαμβάνει την ασφάλεια, την ευθύνη, την ανιδιοτέλεια, και γενικούς κανόνες ηθικής, όπως ειλικρίνεια, και σεβασμός.

Όλα αυτά και πολλά ακόμα που θα ανακαλύψετε είναι το ManTalk..