Περνούν από τα διόδια χωρίς να πληρώνουν -Το κόλπο των Ελλήνων για να κυκλοφορούν δωρεάν (video)

21/05/2024

Δεν έχει τέλος το κίνημα «Δεν Πληρώνω» στους σταθμούς διοδίων της χώρα, με πολλούς οδηγούς να συνεχίζουν να γίνονται καπνός στις μπάρες, δίχως να καταβάλουν το προβλεπόμενο τέλος.

Πρόκειται για τους αρνητές διοδίων, οι οποίοι κατά τη διέλευσή τους από τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων κολλάνε πίσω από ένα προπορευόμενο όχημα και όταν ο οδηγός του τελευταίου ολοκληρώσει τη συναλλαγή με τον εισπράκτορα, περνάνε σαν σίφουνες από τη σηκωμένη μπάρα.

Το όλο εγχείρημα είναι ακόμα πιο εύκολο για τους μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι περιμένουν υπομονευτικά εκ των δεξιών των ΙΧ και μόλις οι μπάρες ανοίξουν επιταγχύνουν, περνούν από αυτές δίχως να έχουν βάλει το χέρι τους στην τσέπη.

«Σύμμαχος», φυσικά, των οδηγών δίκυκλων είναι διάφοροι μηχανισμοί όπως οι αναδιπλούμενες πινακίδες που τους επιτρέπουν να καμουφλάρουν τα ίχνη τους από τις ειδικές κάμερες που βρίσκονται σε λειτουργία .

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρνητές διοδίων (είτε οδηγούν ΙΧ είτε μοτοσυκλέτα) δεν επιλέγουν μόνο τους σταθμούς διοδίων όπου υπάρχει εισπράκτορας. Πολλές φορές στρέφονται στις ηλεκτρονικές λωρίδες των σταθμών, δηλαδή αυτές που λειτουργούν μέσω ανίχνευσης ηλεκτρονικού πομποδέκτη.

Το modus operandi των τσαμπατζήδων οδηγών ΙΧ ή μοτοσυκλέτας έχει ως εξής: Οι «τζαμπατζήδες» οδηγοί, αφού εντοπίσουν ποιο όχημα κατευθύνεται προς τις ηλεκτρονικές λωρίδες, το ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής μέχρι αυτό να φτάσει στις αυτόματες μπάρες.

Όταν αυτές ανοίξουν, βυθίζουν το πόδι τους στο γκάζι, εκμεταλλευόμενοι το (επαρκές για αυτούς) χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το άνοιγμα και το κλείσιμο της μπάρας, γλιτώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την οικονομική επιβάρυνση.

Πρόκειται, ωστόσο, για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική, μιας και όπως έχει καταδείξει μια σωρεία περιστατικών, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθεί ατύχημα.

Ειδικότερα, κατά καιρούς ορισμένοι αναβάτες δεν πρόλαβαν να περάσουν από την μπάρα, πριν αυτή κλείσει, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σύγκρουση και σε πολλές περιπτώσεις σοβαρός τραυματισμός.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παράγραφο 10 του Άρθρου 29 («Κίνηση οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες») του ΚΟΚ «Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων σε αυτοκινητοδρόμους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σήραγγες και γέφυρες που διακρίνονται με ειδικές πινακίδες σήμανσης χωρίς την καταβολή διοδίου τέλους, όταν και όπου προβλέπεται η καταβολή αυτή. Για την καταβολή του διοδίου τέλους είναι υπόχρεοι εις ολόκληρον ο κύριος και ο οδηγός του οχήματος. Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα που τη διαπιστώνουν είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω τεχνικών ή ηλεκτρονικών μέσων».

Εις βάρος των παραβατών επιβάλλεται υψηλό διοικητικό πρόστιμο καθώς και αφαίρεση της άδειας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας, μαζί με τις πινακίδες του οχήματος για 20 ημέρες.

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Παίκτης του MasterChef 4 έγινε μοναχός: «Στην Εκκλησία με θυμόντουσαν από το ριάλιτι»

Ο πρώην παίκτης του μαγειρικού διαγωνισμού MasterChef, γνωστός κατά κόσμον ως Στάθης Αυγουστάκης, χειροτονήθηκε μοναχός την περασμένη Τρίτη. «Εμένα ήταν παιδικός μου πόθος, πέρασε μετά στα νεανικά μου χρόνια και παρέμεινε, παρ’ όλο που ακολούθησα τις σπουδές μου στη γεωπονία και στη μαγειρική. Ο πόθος παρέμενε και ήρθε το πλήρωμα…

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Η τελευταία συναυλία και το συγκινητικό αντίο – Κρατήστε τα τραγούδια και ξεχάστε με

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ολοκλήρωσε την περιοδεία της «Διονυσιακής περιόδου» με μία συναυλία στο Θέατρο Βράχων το βράδυ της Κυριακής 16 Ιουνίου, αποχαιρετώντας το κοινό του. Ο γνωστός καλλιτέχνης είχε ανακοινώσει ότι θα διακόψει τις ζωντανές εμφανίσεις, χωρίς να καταστήσει σαφές αν αυτή η παύση θα είναι προσωρινή ή όχι. «Αν…

Δανάη Μπάρκα: Φωτογραφήθηκε με το μαγιό της (pic)

Η Δανάη Μπάρκα ξεκίνησε τα μπάνια της στη θάλασσα και ανέβασε φωτογραφίες στα social media. Η παρουσιάστρια πέρασε το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουνίου στις Κιτριές Μεσσηνίας, ένα μέρος που επισκέπτεται πολύ συχνά τα καλοκαίρια. Στο Instagram δημοσίευσε μια φωτογραφία της με μαύρο ολόσωμο μαγιό, όπως και μερικά στιγμιότυπα από…