Σοκ στην Red Bull: Ένοχη για παραβίαση του ορίου προϋπολογισμού – Με ποιά ποινή κινδυνεύει

Ένοχη κρίθηκε η Red Bull, καθώς σύμφωνα με την απόφαση της FIA ξεπέρασε το όριο των 145 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του 2021, όμως τονίζεται ότι η παράβαση ανήκει στην «χαμηλότερη κατηγορία». Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα ξεπέρασε το ανώτατο όριο κατά λιγότερο από 5%, (περίπου 7,25 εκατομμύρια δολάρια), με αποτέλεσμα να κριθεί ένοχη αλλά όπως φαίνεται θα λάβει την ελάχιστη ποινή.

Μαζί με τους «ταύρους» ένοχη κρίθηκε και η Aston Martin για τον ίδιο ακριβώς λόγο, όμως πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Η ομάδα που εδρεύει στο Μίλτον Κέινς αναμένεται να λάβει ένα μεγάλο χρηματικό πρόστιμο ενώ εκτός από τη δυνατότητα έφεσης, η Red Bull έχει επίσης την ευκαιρία να συνάψει «συμφωνία διακανονισμού» με τη FIA, καθώς σε αυτό το σενάριο, μια ομάδα αποδέχεται την ενοχή της και η FIA επιβάλλει μια ποινή που κρίνει κατάλληλη. Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία διευθέτησης, η υπόθεση θα πάει σε μια επιτροπή ανεξάρτητων δικαστών, οι οποίοι θα εξετάσουν την υπόθεση και θα καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν το αδίκημα πρέπει να τιμωρηθεί.

Ενώ εάν η ομάδα εξακολουθεί να μην είναι… ευχαριστημένη μετά από αυτό, μπορεί να παραπέμψει την υπόθεσή της στο διεθνές εφετείο της FIA.

Οι πιθανές ποινές για τη Red Bull

Ως ‘minor breach’, δηλαδή ήσσονος σημασίας παράβαση του ορίου στα budget, ορίζεται κάθε παράβαση ως και τα 7 εκ. δολάρια.

Οι πιθανές τιμωρίες για αυτό είναι οι εξής:

  • δημόσια επίπληξη
  • αφαίρεση βαθμών Πρωταθλήματος Κατασκευαστών που απονεμήθηκαν για το Πρωτάθλημα που έλαβε χώρα εντός της Περιόδου Αναφοράς της παράβασης
  • αφαίρεση βαθμών Πρωταθλήματος Οδηγών που απονεμήθηκαν για το Πρωτάθλημα που έλαβε χώρα εντός της Περιόδου Αναφοράς της παράβασης
  • αναστολή από ένα ή περισσότερα στάδια ενός αγώνα ή αγώνων αποκλείοντας προς αποφυγή αμφιβολιών τον ίδιο τον αγώνα
  • περιορισμοί στην ικανότητα διεξαγωγής αεροδυναμικών ή άλλων δοκιμών ή/και μείωση του ανώτατου ορίου κόστους

Latest from Blog