Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι γιατροί των Διαγνωστικών Κέντρων – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

18/05/2024

Συνεχίζεται το αδιέξοδο με τους γιατρούς τα Διαγνωστικά Κέντρα και Πολυϊατρεία εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζονται στον κλάδο τους τα τελευταία 12 χρόνια, όπως λένε και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής (17.05.2024) και με ψήφους 78% υπέρ και 22% κατά, οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών της Περιφέρειας στα Διαγνωστικά Κέντρα αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζοντας το «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους, από την Τετάρτη (8/5).

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν περίπου 1.400 Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια της περιφέρειας (εκτός της Αθήνας και του Πειραιά). Οι ιδιοκτήτες τους – κλινικοεργαστηριακοί γιατροί- διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα ποσά (clawback και rebate) που καλούνται να καταβάλλουν στο κράτος από την τσέπη τους, από το 2012 και μέχρι σήμερα.

Απειλούν, μάλιστα, με συντεταγμένη αποχώρηση από τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, μετά την τρίωρη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη 17/05/24 με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δεσμεύτηκε σε σειρά προτάσεων για να αντιμετωπιστεί η παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνουν τα Διαγνωστικά Κέντρα, με την εφαρμογή του μέτρου των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (rebate και clawback).

Αθανάσιος Τσακρής: Το κράτος να ακούσει τους γιατρούς που έβαλαν «πλάτη» στην πανδημία

Στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών τάσσονται και οι συνάδελφοί τους από την Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία (ΕΜΕ).

Σε δήλωσή του στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της ΕΜΕ, Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ,  Αθανάσιος Τσακρής, αναφέρει πως το clawback έχει βουλιάξει στα χρέη τα Διαγνωστικά Εργαστήρια.

«Η υποκοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων, με τιμοκατάλογο που ισχύει από το 1991 (με περαιτέρω εκπτώσεις),… και το συνεχιζόμενο κούρεμα των αποζημιώσεων των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών, το περιβόητο clawback, έχει προκαλέσει ασφυξία στον κλάδο. Χιλιάδες συνάδελφοι έχουν βουλιάξει στα χρέη, εκατοντάδες εργαστήρια κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ με κλειστό προϋπολογισμό για τις εργαστηριακές εξετάσεις αλλά με ανοιχτή συνταγογράφηση – στην πραγματικότητα υπερσυνταγογράφηση, χωρίς κανένα πρωτόκολλο, όπως αυτά που εφαρμόζονται σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Και για να δούμε και τη μεγάλη εικόνα: η ανορθολογική και συχνά αναποτελεσματική λειτουργία του ΕΟΠΥΥ είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν την συνεχιζόμενη συρρίκνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», σημειώνει ο Καθηγητής.

Ως προς το μέτρο του clawback –το οποίο στην ουσία είναι το ποσό που επιστρέφουν τα Διαγνωστικά Κέντρα στο κράτος, όταν η πραγματική δαπάνη για τις εργαστηριακές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει τον -κατά κοινή ομολογία- υποτιμημένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ- αυτό θα πρέπει να μην υπερβαίνει το 5%, αναφέρει ο κ. Τσακρής.

«Το πλαφόν στο clawback (έως 5% είναι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες) και η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου πρέπει να θεσμοθετηθούν άμεσα. Οι εργαστηριακοί γιατροί «έβαλαν πλάτη» και στήριξαν με αυταπάρνηση το σύστημα υγείας στα χρόνια της πανδημίας. Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να τους ακούσει», τονίζει ο ίδιος.

Διαγνωστικά Κέντρα: Η ανακοίνωση της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας (ΕΜΕ)

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας (ΕΜΕ) στηρίζει ομόφωνα τις αποφάσεις των Οργανώσεων των  Εργαστηριακών Ιατρών για περιορισμό της λειτουργίας των εργαστηρίων τους, όποτε το κρίνουν απαραίτητο, αρχής γενόμενης από 08/05/2024.

Η μακροχρόνια υφαρπαγή του εισοδήματος των Εργαστηριακών Ιατρών με περικοπές πάνω από 60% είναι πρωτοφανής διαδικασία σε παγκόσμιο επίπεδο υπό ένα μόνιμο καθεστώς υποχρηματοδότησης και «κουρεμάτων» που έχουν επιβληθεί επί 12 συναπτά έτη για την κάλυψη των κενών χρηματοδότησης των αναγκών των ασφαλισμένων.

Αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική έλλειψη ρευστότητας και αδυναμίας αποπληρωμής προμηθευτών, αλλά και του εξειδικευμένου προσωπικού που εξυπηρετεί ανελλιπώς (έως τώρα) τους ασφαλισμένους.

Βασικές διεκδικήσεις του εργαστηριακού κλάδου, είναι:

Η καθιέρωση ορίου (κεντρικό πλαφόν) στο ύψος του clawback έως 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το Κράτος,

με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη διάγνωση.

Η λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.

Η παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα κατά 50%.

Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΕ καλεί την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τους βουλευτές να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης που αφορά τον κίνδυνο χρεοκοπίας Ελλήνων επιστημόνων και των ιδιωτικών εργαστηρίων και την υποκατάστασή τους από κερδοσκοπικά funds του εξωτερικού. Γεγονός που θα έχει επιπτώσεις καταστροφικές τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και την οικονομία της χώρας.

Η συνεχής υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και ιδιαίτερα του εργαστηριακού κλάδου, δημιουργεί δυσλειτουργίες στη διάγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση νοσημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς σημειώνονται ήδη στα Νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, μεγάλες ελλείψεις σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς Βιοπαθολόγους, ειδικότητα εξαιρετικά σημαντική στην πρόληψη και αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων νοσημάτων.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι γιατροί των Διαγνωστικών Κέντρων – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Παίκτης του MasterChef 4 έγινε μοναχός: «Στην Εκκλησία με θυμόντουσαν από το ριάλιτι»

Ο πρώην παίκτης του μαγειρικού διαγωνισμού MasterChef, γνωστός κατά κόσμον ως Στάθης Αυγουστάκης, χειροτονήθηκε μοναχός την περασμένη Τρίτη. «Εμένα ήταν παιδικός μου πόθος, πέρασε μετά στα νεανικά μου χρόνια και παρέμεινε, παρ’ όλο που ακολούθησα τις σπουδές μου στη γεωπονία και στη μαγειρική. Ο πόθος παρέμενε και ήρθε το πλήρωμα…

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Η τελευταία συναυλία και το συγκινητικό αντίο – Κρατήστε τα τραγούδια και ξεχάστε με

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ολοκλήρωσε την περιοδεία της «Διονυσιακής περιόδου» με μία συναυλία στο Θέατρο Βράχων το βράδυ της Κυριακής 16 Ιουνίου, αποχαιρετώντας το κοινό του. Ο γνωστός καλλιτέχνης είχε ανακοινώσει ότι θα διακόψει τις ζωντανές εμφανίσεις, χωρίς να καταστήσει σαφές αν αυτή η παύση θα είναι προσωρινή ή όχι. «Αν…

Δανάη Μπάρκα: Φωτογραφήθηκε με το μαγιό της (pic)

Η Δανάη Μπάρκα ξεκίνησε τα μπάνια της στη θάλασσα και ανέβασε φωτογραφίες στα social media. Η παρουσιάστρια πέρασε το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουνίου στις Κιτριές Μεσσηνίας, ένα μέρος που επισκέπτεται πολύ συχνά τα καλοκαίρια. Στο Instagram δημοσίευσε μια φωτογραφία της με μαύρο ολόσωμο μαγιό, όπως και μερικά στιγμιότυπα από…