Τι σημαίνει η πινακίδα “ΜΜ”

Τι είναι αυτό που κάνει την πινακίδα με τα δύο γράμματα ‘ΜΜ’ της αμερικανικής Πολιτείας της Καλιφόρνια να κοστίζει όσο μια μεγάλη συλλογή από τα κορυφαία supercars του πλανήτη;

Πρόκειται για μια μόδα μεταξύ των βαθύπλουτων Αμερικανών, που έχει επεκταθεί και στη Μέση Ανατολή: η εξασφάλιση μιας σπάνιας πινακίδας κυκλοφορίας, που αποτελεί από μόνη της μια ένδειξη της οικονομικής επιφάνειας του ιδιοκτήτη της – που, όπως είναι φυσικό, την προσαρτεί σε ένα πανάκριβο supercar ή σε μια υπερπολυτελή λιμουζίνα.

Αυτή η πινακίδα, με μόλις δύο γράμματα ‘ΜΜ’, έχει εκδοθεί από την Πολιτεία της Καλιφόρνια και η τιμή της έχει φτάσει στο αστρονομικό ποσό των 24,3 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι μια αδιανόητη τιμή, πόσω μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι η δεύτερη πιο ακριβή πινακίδα στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, η πινακίδα ‘GOVIRAL’, τιμάμαι 3,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο το ρεκόρ σημειώθηκε το 2009 για την πινακίδα με τον απλό αριθμό ‘1’ στο Abu Dhabi.

Τι είναι αυτό που κάνει, όμως, την πινακίδα ‘ΜΜ’ τόσο σπάνια και τόσο ακριβή; Από όλες τις εκατομμύρια πινακίδες κυκλοφορίας στις ΗΠΑ, μόνο 35 αποτελούνται από δύο γράμματα. Στην Πολιτεία της Καλιφόρνια κυκλοφορούν 35 εκατομμύρια οχήματα, με πινακίδες από δύο μέχρι επτά γραμμάτων.

Ήδη οι πινακίδες με τρία γράμματα είναι πολύ ακριβές και σπάνιες, και τις παρατηρεί κανείς σε supercars όπως οι Bugatti Chiron και η Ferrari LaFerrari, οπότε καταλαβαίνει κανείς πόσο σπάνιες είναι οι πινακίδες με γύο γράμματα. Ειδικά αν αυτά τα δύο γράμματα είναι τα ίδια.

Γιατί, όμως, να ξοδέψει κανείς ένα τόσο γελοία υψηλό ποσό για να αποκτήσει την πινακίδα ‘ΜΜ’; Πρώτα από όλα είναι η ματαιοδοξία του, για να πάρει στα χέρια του ένα σύμβολο πλούτου και δύναμης, που είναι αναγνωρίσιμο στους λάτρεις των αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα που γνωρίζουν τη σημασία μιας τέτοιας πινακίδας από τη γενικευμένη μόδα για αυτές.

Δευτερευόντως, μπορεί κανείς να δει την αγορά αυτή ως επένδυση. Όμως, πόσο πιο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή μιας πινακίδας, από τα 24,3 εκατομμύρια ευρώ, για να δικαιολογήσει την επένδυση αυτή; Οπότε, μάλλον είναι θέμα μιας παρανοϊκής ματαιοδοξίας, και πλήρους άγνοιας της πραγματικότητας, η αγορά της.

πηγή: carandmotor.gr

Latest from Blog