Εργαλείο προπαγάνδας και όχι «υπερόπλο» τα Bayraktar

Τα UAV Bayraktar που κατασκευάζονται στην Τουρκία και είχε αποκτήσει το Κίεβο, είχαν αξιοποιηθεί στην πρώτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία.
Δημοσίευμα των Eurasian Times τον Ιούνιο έγραφε ότι αξιωματούχοι του ουκρανικού στρατού ανέφεραν πως «Ήταν πολύ χρήσιμα και σημαντικά τις πρώτες μέρες, σταματώντας τα κονβόι των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατευμάτων που κατευθύνονταν προς το Κίεβο, αλλά τώρα που οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει καλή αεράμυνα, είναι σχεδόν άχρηστα».

Αυτό που τότε υπήρχε ως «ψίθυρος», ήρθε και «επισημοποίησε» ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Σεργκέι Πασίνσκι, αλλά με έναν… ανορθόδοξο τρόπο: πέφτοντας θύμα μιας φάρσας.

Συγκεκριμένα ο Σεργκέι Πασίνσκι, πιστεύοντας πως συνομιλούσε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα Μάικλ ΜακΦόλ, ανέφερε πως τα Bayraktar αποτελούν στην πράξη περισσότερο προπαγανδιστικό εργαλείο μάρκετινγκ παρά «υπερόπλο».

«Το θέμα με τα Bayraktar είναι περισσότερο δημόσιες σχέσεις και λιγότερο πολεμικό. Αυτό ήταν αρχικά μια κίνηση δημοσίων σχέσεων. Προσωπικά ήμουν εναντίον αυτού του σχεδίου γιατί είναι ευάλωτα και καταρρίπτονται εύκολα. Την πρώτη εβδομάδα του πολέμου όπως καταλαβαίνετε είχαμε πολλά Bayraktar και καταρρίφθηκαν όλα μέσα σε μια εβδομάδα. Το Bayrktar από μόνο του δεν είναι και το πιο ικανοποιητικό όπλο. Δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα. Δεν είναι ένα μικρό όπλο είναι βοηθητικό στα συστήματα αεράμυνας».

Latest from Blog