Η Google αποκάλυψε το δικό της chatbot τεχνητής νοημοσύνης «Bard»

22/03/2023

Για περισσότερους από τρεις μήνες, τα στελέχη της Google παρακολουθούσαν τη Microsoft και τη νεοσύστατη εταιρεία OpenAI, να εξάπτουν τη φαντασία των χρηστών του διαδικτύου με το ChatGPT και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στα chatbot.

Σήμερα η Google βγήκε από το περιθώριο, αποκαλύπτοντας το δικό της chatbot τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Bard. Το νέο chatbot θα είναι αρχικά διαθέσιμο σε περιορισμένο αριθμό χρηστών στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και, σταδιακά, θα γίνει προσβάσιμο σε χρήστες από άλλες χώρες, με περισσότερες επιλογές γλώσσας.

Αυτή είναι πρώτη κίνηση της εταιρείας να ανταποκριθεί στην άνοδο των chatbot, της οποίας ηγείται η OpenAI και η Microsoft. Η Google, που θέλει να αποδείξει ότι έχει παρόμοιες τεχνολογικές δυνατότητες, παρουσίασε το Bard ως μια ανεξάρτητη υπηρεσία και όχι ως τμήμα της μηχανής αναζήτησης.

Όπως και άλλα chatbot, το Bard βασίζεται σε ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, μία τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που μαθαίνει νέες δεξιότητες αναλύοντας τεράστιους όγκους δεδομένων από το Διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι το chatbot μπορεί να κάνει συχνά λάθος ως προς τα γεγονότα και ορισμένες φορές να επινοεί πληροφορίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα – ένα φαινόμενο που οι ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης ονομάζουν «ψευδαισθήσεις».

Η Google τόνισε ότι προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για να περιορίσει αυτή τη συμπεριφορά, αλλά αναγνώρισε ότι οι έλεγχοι της δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικοί.

Η τεχνητή νοημοσύνη είπε «όχι»
Όταν στελέχη έκαναν επίδειξη του chatbot τη Δευτέρα, το σύστημα αρνήθηκε να απαντήσει σε μια ερώτηση ιατρικού περιεχομένου, επειδή κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ακριβείς και σωστές πληροφορίες. Το bot παρουσίασε επίσης ψευδείς πληροφορίες ως προς την πηγή του, για μια απάντηση σχετικά με την Αμερικανική Επανάσταση.

Σε μία δήλωση αποποίησης ευθυνών κάτω από το πλαίσιο ερωτήσεων του Bard, η Google προειδοποιεί τους χρήστες για πιθανά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν: «Το Bard μπορεί να εμφανίσει ανακριβείς ή προσβλητικές πληροφορίες που δεν απηχούν τις απόψεις της Google». Η εταιρεία παρέχει επίσης στους χρήστες τρεις επιλογές απαντήσεων για κάθε ερώτηση και τους επιτρέπει να να δίνουν με τη σειρά τους πληροφορίες σχετικά με τη χρησιμότητα των απαντήσεων που δίνει το Bard.

Η Google πειραματίζεται με την τεχνολογία του Bard από το 2015, αλλά μέχρι στιγμής είχε επιτρέψει την πρόσβαση μόνο σε μια μικρή ομάδα «δοκιμαστών», επειδή, όπως και τα chatbots της OpenAI και της Microsoft, δεν δίνει πάντα αξιόπιστες πληροφορίες και μπορεί να παρουσιάσει ακόμα και προκατάληψη έναντι των γυναικών ή μειονοτήτων.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα- πρέπει να το αποδώσουμε στην αγορά με υπευθυνότητα», δήλωσε ο Eli Collins, αντιπρόεδρος της Google στο τμήμα ερευνών. Ο Collins και η Sissie Hsiao, αντιπρόεδρος της Google στο τμήμα προϊόντων, δήλωσαν σε συνέντευξή τους πως η εταιρεία δεν έχει ακόμη προσδιορίσει πώς θα κερδίσει χρήματα από το Bard.

Τεχνητή νοημοσύνη στις εφαρμογές
Η Google ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματωθεί σε εφαρμογές παραγωγικότητας, όπως τα Docs και Sheets, για τη χρήση των οποίων οι επιχειρήσεις πληρώνουν. Η υποκείμενη τεχνολογία θα τεθεί επίσης προς πώληση σε εταιρείες και προγραμματιστές λογισμικού που επιθυμούν να δημιουργήσουν τα δικά τους chatbots ή να τροφοδοτήσουν νέες εφαρμογές.

«Η τεχνολογία αυτή είναι ακόμα στην αρχή της», δήλωσε η Hsiao. «Εξερευνούμε πώς αυτές οι εμπειρίες μπορούν να συνδεθούν με διάφορα προϊόντα».

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις αποτελούν την αρχή του σχεδίου της Google να παρουσιάσει περισσότερα από 20 προϊόντα και λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως ανέφεραν οι New York Times.

Αντί να συνδυάζεται με τη μηχανή αναζήτησής της, το Bard είναι μια αυτόνομη ιστοσελίδα που διαθέτει ένα πλαίσιο ερωτήσεων. Στο κάτω μέρος κάθε απάντησης υπάρχει ένα κουμπί “Google it”, το οποίο μεταφέρει τους χρήστες σε μια νέα καρτέλα με τα αποτελέσματα της συμβατικής αναζήτησης της Google για το εκάστοτε ερώτημα.

Στελέχη της Google παρουσίασαν το Bard ως ένα δημιουργικό εργαλείο σχεδιασμένο για τη σύνταξη emails, ποιημάτων, αλλά και την καθοδήγηση των γονέων σε θέματα όπως τα παιδικά χόμπι. Η εταιρεία θέλει να εξετάσει πώς θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία, για να βελτιώσει περαιτέρω το chatbot με βάση τη χρήση και τα σχόλια.

«Θεωρούμε ότι το Bard είναι συμπληρωματικό της αναζήτησης στο Google», δήλωσε η Hsiao. «Θέλουμε να είμαστε τολμηροί στον τρόπο με τον οποίο καινοτομούμε με αυτή την τεχνολογία καθώς και υπεύθυνοι».

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Ποιο ελληνικό νησί έχει την καθαρότερη παραλία στον κόσμο

Για να ανακαλύψει τις πιο καθαρές παραλίες, το αμερικανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Florida Panhandle αναζήτησε εκατομμύρια δημόσια διαθέσιμες κριτικές ταξιδιωτών για παραλίες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα περιλαμβάνει έναν κατάλογο 50 παραλιών σε 75 χώρες που κατατάχθηκαν στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των δημοσίως διαθέσιμων κριτικών από ταξιδιώτες.…

Σήμερα 21 Μαΐου, η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Σήμερα, 21 Μαΐου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου και της μητέρας του Αγίας Ελένης, οι οποίοι ονομάστηκαν και «Ισαποστόλοι» για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στον Χριστιανισμό, σφραγίζοντας την ιστορία της Ευρώπης. Τα μεγάλα γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησε ο Μέγας Κωνσταντίνος είναι τα εξής: Το 313 μ.Χ.…

Πανελλήνιες: Τα θέματα που έπεσαν τα 3 τελευταία χρόνια στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες 2024 χιλιάδες υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, καθώς οι Πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 30 Μαΐου 2024. Οι διαγωνιζόμενοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 πρέπει να διαχειριστούν και το άγχος που τους καταβάλλει όταν φθάνει η στιγμή των πανελλαδικών εξετάσεων, που αποτελεί, αν μη τι…