Οι Τούρκοι ρίχνουν μέχρι και μικρόφωνα στο Αιγαίο. Τι είναι και τι κάνουν τα Sonobuoy

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της γενικότερης ακραίας ρητορικής που ακολουθεί η γείτονα.
Σε μια τελευταία κίνηση που έγινε γνωστή, οι Τούρκοι, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα ελληνικά «αόρατα» υποβρύχια που πλέουν στο Αιγαίο, χρησιμοποιούν «μικρόφωνα» τα οποία ρίχνουν από drones.
Πρόκειται για υποβρύχια μικρόφωνα Sonobuoy, τα οποία ρίπτονται στη θάλασσα με μη επανδρωμένο drone.

Παλιότερα, η ίδια τακτική γινόταν με σκάφη της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας.

Το σύστημα Sonobuoy εκπέμπει εκπέμπουν με ραδιοκύματα στην επιφάνεια, ό,τι ακούγεται μέσα στο νερό, κάνοντας ταυτόχρονα και ακουστική ανάλυση.

Είναι ωστόσο ικανά να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια;

«Δεν μπορούν να τα εντοπίσουν»
«Η θερμοκρασία του νερού δεν είναι ίδια σε όλα τα σημεία. Όταν χαμηλώνει αρκετά η θερμοκρασία, ο ήχος που εκπέμπεται από τα σόναρς δεν περνάει κάτω από αυτό το κρύο στρώμα νερού. Ανακλάται στην επιφάνεια. Τα ελληνικά υποβρύχια πηγαίνουν κάτω από αυτό το στρώμα, άρα δεν μπορούν τα μικρόφωνα να τα εντοπίσουν», λέει, μιλώντας στο LIVE NEWS, ο Γιάννης Εγκολφόπουλος, αντιναύαρχος ε.α.

«Είμαι εντυπωσιασμένος από τα επιτευγμάτων των Τούρκων. Ένα έθνος βοσκών και νομάδων αποκαλύπτει νέες τακτικές στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο», τόνισε ειρωνικά λέγοντας ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί που παραδέχτηκαν ότι η Ελλάδα υπερέχει στον ανθυποβρυχιακό «πόλεμο», αποστρατεύτηκαν και φυλακίστηκαν.

«Αυτό είναι το κράτος που ετοιμάζει ο Ακάρ».

Latest from Blog